/p>

Ali obstaja recept za uspeh?


 04.09.2019   Filip Uranc, TEDxLjubljana

Skrbi nas, ali bomo v svojem življenju uspešni ali pa bomo ostali povprečni. Za razliko od drugih strahov ima ta strah pozitiven učinek. Deluje namreč kot motor, ki nas potiska iz nedejavnosti v aktivnost, da lahko izkoristimo vse naše potenciale in zaživimo življenje, ki si ga zares želimo. 

Matej Čer meni, da obstaja recept za uspeh, ta pa je sestavljen iz treh točk. Prva točka recepta je vitalnost. To pomeni sposobnost delovanja našega telesa, ter predvsem našega uma. Če želimo ohraniti vitalnost je potrebno, da se veliko gibamo, saj je raziskava ministrstva za zdravje in socialne zadeve pokazala, da gibanje pripomore k vitalnosti našega uma. Dandanes je to veliko bolj pomembno, kot si nekateri predstavljajo. Zaradi prevelike količine dela si ne vzamemo časa, da bi svojemu telesu namenili ustrezno količino gibanja. Prav gibanje pa je tisto, ki nam omogoča zdravo telo in um, da lahko prenesemo enormne količine stresa. Na poti do uspeha nam ne sme manjkati jasnih misli in koncentracije, ki jo pridobimo predvsem z vitalnostjo.

Druga točka recepta je poslanstvo. V življenju potrebujemo poslanstvo, saj zaradi njega dobimo občutek, da nekaj prispevamo v dobrobit družbe. Prav tako se zaradi osebnega poslanstva razvije strast, zaradi katere dosežemo željene cilje in premagamo mnoge, na pogled nepremagljive ovire. 

»Ljudje smo socialna bitja, ki smo med seboj povezana veliko bolj, kot se zavedamo«

Zadnja sestavina recepta za uspeh je znanje, ki ga dandanes lahko pridobimo praktično povsod. Najdemo ga na medmrežju, v knjigah, na televiziji, itd. Ker živimo v svetu z zelo hitrim tempom, je vedno bolj pomembno to, kako hitro lahko pridemo do tega znanja in kako hitro ga začnemo uporabljati. 

»Včasih je veljalo, da je dostop do znanja privilegij«

Če določenih znanj še nimamo, se lahko obrnemo na osebe, ki jim rečemo mentorji. Oni so tisti, ki nas motivirajo in nam pokažejo bližnjice, da gremo uspešno po zastavljeni poti in dosežemo željene cilje. Seveda brez lastne samoiniciative in želje po učenju ne bo šlo. Na nas je, da se vprašamo kaj potrebujemo in zato poiščemo ustrezne ljudi, ki nam bodo pri tem pomagali. Uspešni ljudje vedo, kaj pomeni biti koristen in z veseljem nam bodo pomagali. 

»Vsakega, ki je veliko dosegel, navdihuje odličen mentor« - Lailah Gifty Akita

Če povzamem celoten recept za uspeh, je prvo, kar potrebujemo, vitalnost, da bosta lahko tako telo, kot um delovala po svojih najboljših močeh pri doseganju ciljev. Potrebno je tudi poslanstvo, da dobimo občutek koristnosti in predvsem to, da se nam aktivirata strast in zagon, da se vsako jutro veselimo prihajajočega dne in da si vedno znova želimo doseči več. Znanje, ki ga prejmemo od mentorjev je lahko zelo koristno in nam prihrani veliko časa, a to znanje ne sme biti le površinsko.Pomembno je, da prejeto znanje ne zadržimo le zase, ampak ga prenesemo še na ostale.

Vse kar potrebujemo na poti do uspeha je to, da si postavimo ustrezne cilje, ki nas motivirajo in da pri teh vztrajamo. Kar pa je potrebno storiti na začetku je, da našo mislenost dvignemo na dovolj visok nivo, da bomo živeli življenje, ki si ga želimo.

Zato ne odlašaj, začni danes!