/p>

I want to go z Avant2Go! TEDxLjubljana gre v hribe


 30.06.2020   Julija Umek, TEDxLjubljana

Brez avtomobilov si danes težko predstavljamo naš vsak dan. To 135 let »staro« prevozno sredstvo uporabljamo za najkrajše in velikokrat tudi nesmiselne relacije, ker pač preprosto »lahko«. Z globalnim tehnološkim in družbenim napredkom na področju prometa, ki nam je močno olajšal življenje, je posledično prišlo tudi do problematike onesnaževanja okolja, podnebnih sprememb, segrevanja planeta, izumrtje številnih živalskih in rastlinskih vrst itd.

To so globalni problemi, o katerih se aktivno razpravlja že kar nekaj časa, vendar je napredek iskanja rešitve na kolektivni ravni razmeroma počasen in neefektiven.

Poraja se vprašanje ali bomo ljudje kdaj pripravljeni zamenjati udobje za zdravje našega planeta in konec koncev naša življenja?

Ena od rešitev h kateri lahko prispeva vsak od nas je ti. car-sharing, katerega je v Sloveniji uvedlo podjetje Avant2Go pod vodstvom Mateja Čera. Leta 2013 je Matej že zasedel TEDxLjubljana oder in nam predstavil svojo idejo, vredno širjenja prav na temo trajnostne energije in car-sharinga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj je car-sharing?

 

V nasprotju z najemom avtomobila (rent-a-car) gre za kratkotrajne izposoje, kjer se čas običajno meri v minutah ali urah. Predstavlja vzorčni primer delitvene ekonomije, kjer izhodiščno točko namesto lastništva sredstva predstavlja dostop do storitve, s čimer je deljeno sredstvo bolj izkoriščeno, njegova uporaba pa postane znatno cenejša in dostopnejša širšemu krogu ljudi. Lastniško vozilo v povprečju več kot 90 % vsega časa stoji neuporabljeno, pri čemer ves ta čas lastniku povzroča stroške. Souporaba vozila stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot 50%. Celotna Avant2Go mobilnost poteka brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik tega car sharing modela pa je dodatno poudarjen še z uporabo električne energije, ki prihaja iz obnovljivih virov. Izposoja je samopostrežna, na vnaprej določenih lokacijah. Car-sharing je v svojem bistvu zasnovan v skladu z načeli trajnostnega sobivanja.

 

Vizija podjetja Avant car, regijskega ponudnika mobilnosti kot storitve in snovalca Avant2Go car sharing projekta je predstava o še bolj trajnostnem okolju, z dostopno in deljeno mobilnostjo, brez hrupa in emisij.

Uporabljajo najnovejšo tehnologijo in se želijo izogniti težavam z iskanjem parkirišč. Prav tako stremijo k zmanjšanju stroškov, saj vozilo uporabimo le kadar ga zares potrebujemo, s čimer prihranimo čas in denar.

Čeprav se zdi, da je do tja še kar nekaj poti in, da ta pot nebo lahka so se pri Avant2Go vprašali:

»Ali ni nerazumno, da čakamo nadaljnjih 10 ali 20 let, da se slika spremeni, če pa imamo vso tehnologijo in znanje na voljo že danes?«

 

Tako so sprejeli odgovornost, da na tem področju nekaj naredijo ter prispevajo h bistveno hitrejši realizaciji in ozaveščanju ljudi.

Nova mobilnost bo tako slonela na storitvah za pokrivanje potreb po mobilnosti z namenom razbremenitve lastništva in doma proizvedeni čisti energije, ki bo poskrbela, da se znebimo globalne odvisnosti od goriv, ki onesnažujejo naše okolje.

Njihova filozofija se tako močno prepletata s tisto, ki ji sledi TEDxLjubljana, zato smo se odločili za skupno pot, na kateri bi radi približali car-sharing ljudem kot nekaj vrednega uporabe, saj je eden izmed najbolj efektivnih in najlažjih načinov skrbi za naše okolje, ki bo imel dolgoročne koristi za nas in naš planet.

Tako nas je prva skupna pot popeljala v TEDxHribe in sicer na Krim, do kamor se je ekipa TEDxLjubljane odpravila z avti Avant2Go. Ker smo radi aktivni in h aktivnosti spodbujamo vse vas, ki nas spremljate, smo združili koristno s koristnim in želeli na račun prevoza prispevati h ohranjanju našega okolja.

avant2go

Oglej si video našega druženja

 

Trajnost in njen razvoj je prioriteta mnogim. Vendar je prostora za izboljšavo in predvsem željo po spremembah ogromno.

 

Potencial v podjetjih kot so Avant2Go, si zasluži pohvale in še več ozaveščanja, zato z veseljem skupaj širimo ideje vredne širjenja.

 

TEDXLJUBLJANA