/p>

Kako TEDx govornik vzpostavi intimnost s publiko?


 25.02.2020   Grega Čufer, TEDxLjubljana

TEDx format govora je še posebej osredotočen na bolj intimno povezavo s publiko preko katere poda svojo idejo, vredno širjenja. Vendar kako to dosežemo? En od pomembnih konceptov pri tem je:

"govori, kot da govoriš posamezniku in ne množici"

Torej četudi stojiš na odru pred veliko množico, misli nastavi tako, kot da bi govoril eni sami osebi. Kaj s tem narediš? S tem spremeniš svoj stil in način govora (zavestno in podzavestno) - spremeniš ton, hitrost, poudarke, glasnost... Kaj s tem povzročiš pri publiki? Daš jim občutek da so pomembni, ustvariš bolj intimno 1na1 atmosfero in energijo, ustvariš večji fokus na tvojo idejo.

 

Ko vadiš doma, si en, ko si na govorniških vajah, si drugi, in ko stopiš na oder pred publiko, si tretji?

Eden izmed največjih izzivov je ohraniti sebe in svojo pristno energijo, ko stopiš na oder, ker ni hujšega kot to, da govor izpade umeten, narejen, igran ali naučen na pamet. Zelo pogosto se nam na govorniških vaja zgodi, da ko govornik konča govor in se vsede ter nam začne razlagati o svoji ideji, mi vsi bruhnemo v en glas "jaaa, tako povej, točno tako" :D Ko gre nazaj pred tablo, spet drugače pove. Izziv je očiten :) Pristnost govora je ključni element, ali bo govor močan ali ne. Da to dosežemo, govornika usmerjamo vase, da svojo idejo, besede in govor jemlje iz svojih čustev in strasti. Seveda druga nepogrešljiva stvar je ogromno vaje. Povej čim večkrat svoj govor - svojemu otroku, prijatelju, sodelavcu,... Odličen primer pristnega govora je Rok Rozman.