/p>

Nimam več statusa študenta!


 25.09.2019   Filip Uranc, TEDxLjubljana

Če se odločiš za študij, se moraš zavedati, da na poti šolanja ni polno neskončnih možnosti, novih ljudi, novih idej in življenje brez skrbi.

Zavedati se moraš, da to obdobje ne traja za vedno.

Na realni svet, ki te čaka po študiju se je potrebno pripraviti predhodno. Kako?

Tukaj je 7 stvari, ki bi jih moral vsak študent storiti, preden zapusti študij.

 

1. Pošlji nenapovedano e-poštno sporočila (»Cold E-mail«)

Pomisli na nekoga, ki bi ga res rad spoznal – morda gre za uglednega pisatelja, čigar delo je spremenilo tvoj pogled, ali osebo, ki je pionir v panogi, katera te zanima. Nato poišči njegov e-poštni naslov in začni pogovor z njimi (na spletu je ogromno trikov, kako si priboriti poštni naslova). Nikoli ne veš, kaj se lahko iz tega razvije.

Zakaj bi to počel/a, ko sem še na fakulteti:

Za mnoge ljudi je pošiljanje nenapovedanih e-poštnih sporočil lahko neprijetno, saj se moramo včasih soočiti tudi z zavrnitvijo. Ampak eden glavnih razlogov, da to vseeno narediš in stopiš izven cone udobja, je dejstvo, da si še vedno študent. In skoraj vsak želi pomagati študentu, zato to izkoristi.

2. Poišči svoje tesne prijatelje

Prijateljuj s tistimi, ki jih občuduješ. Nekoga, ki te inspirira. Že med samim študijem naveži trdne odnose, ki ostanejo tudi po šolanju in se na njih vedno lahko zaneseš.

Zakaj bi to počel/a, ko sem še na fakulteti:

Fakulteta je idealen kraj, kjer lahko spoznamo na tisoče briljantnih umov, ki se poleg nas izobražujejo na fakultetah in se z njimi povežemo.

 

3. Izobražuj se o praktičnih stvareh

Tudi če se tvoja sanjska služba popolnoma ujema s programom vašega študija, bo realni svet od tebe zahteval še druge vrste izobrazbe, znanj. Zato je pametno pridobiti tudi spretnosti in veščine. To ti bo dalo perspektivo in nudilo orodja, ki jih boš lahko uprabljali na svoji karierni poti.

 

4. Začni!

V času študija je najboljši čas, da začneš z nečim, saj imaš takrat veliko manj skrbi, kot potem ko s šolanjem zaključiš. Lahko začneš s čimerkoli, naj bo to lastno podjetje, lahko je zunajšolski klub, publikacija, filmska serija ali karkoli drugega, kar te zanima.

Zakaj bi to počel/a, ko sem še na fakulteti:

To, da se podaš na lastno avanturo, ti bo prineslo največ izkušenj in znanj, ki bi ga težko dobil kje drugje. Kot študent imaš veliko prednost pred drugimi, saj so podjetja pripravljena pomagati, če gre za projekt v slopu študija.

 

 

5.Poišči si mentorja

Poišči si osebo, ki je dosegla ali dosega rezultate, ki si jih želiš tudi ti. Naj bo to študent višjih letnikov, profesor, ali pa nekdo, ki sploh ne obiskuje vaše fakultete. To je oseba, ki te podkuri (na dober način), da se v življenju premakneš naprej in dobiš motivacijo za razvoj. Mentor te lahko že v času šolanja počasi pripravlja na realno življenje.

 

6. Odpravi se na pustolovščino

V času študija je pomembno tudi to, da doživiš čim več, da greš med počitnicami v tujino, se tam izobražuješ, dobiš nov pogled na svet. 

Zakaj bi to počel/a, ko sem še na fakulteti:

Ko si na fakulteti, si skoraj brezskrbni in imaš ogromno možnosti, da odpotuješ v tujino za nekaj časa, predvsem da doživiš novo izkušnjo. S tem ko greš od doma v tuje okolje, izven cone udobja ugotoviš, kaj je tisto, kar te veseli, v čem uživaš.

 

7. Pridobi čim več delovnih izkušenj.

Prijavi se na čim več delovnih mest. Pridobi čim več različnih delovnih izkušenj in si tako povečaj obseg znanja.

V študentskih letih je čisto normalno, da imamo vsako leto drugo službo, morda vsak semester. Ko pa s študijem zaključimo in službo menjamo na vsake 6 mesecev, je to slabo, saj smo tako videti nezanesljivi.

Delo na različnih področjih je najboljši način, da ugotoviš, kaj želiš po končani fakulteti početi in kar je tudi zelo pomembno – česar ne želiš početi. V času študija moraš ugotoviti, v čem si dober/a, slab/a.

 

Povzeto po članku:

https://ideas.ted.com/7-things-everyone-should-do-while-theyre-in-college-that-can-help-them-in-the-future/