/p>

Si tudi ti zbiratelj oz. »hoarder«?


 09.09.2019   Monika Graj, TEDxLjubljana

Kar nekaj nas je... kar priznajte. Nabiramo stvari, ker mislimo, da nas bodo osrečile.

Do neke mere je najbrž to res, vendar je stvar precej kratkotrajna. Kar vas bo zagotovo sprostilo in naredilo srečno je, da pospravite in se znebite vseh stvari, ki jih ne uporabljate, pravi Matt Paxton, strokovnjak za čiščenje. Kaj torej storiti?

Ta objava je del TED-ove serije "Kako biti boljši človek", od katerih vsaka vsebuje koristne nasvete iz skupnosti TED.

 

Matt Paxton - eden od strokovnjakov za čiščenje iz resničnostne oddaje Hoarders je našel različne stvari, ki se jih ljudje odločijo obdržati. "Videl sem vse, od 300 mačk do tega, da so dejansko našli baseball palice Babe Ruth... Skoraj 20 let sem pomagal ljudem, ki se ukvarjajo s svojimi stvarmi na zelo osebni ravni. Bodisi v v njihovih pisarnah,  bodisi v njihovih domovih, po omarah, «pravi v govoru za TEDxBethesda.

Paxton je ugotovil, da ne glede na predmet, so čustva za njihovo kopičenje običajno enaka.

 

"Stvari kupujemo zato, ker nam prinašajo srečo ali pa mislimo, da nam bodo prinesle srečo," pravi.

Neka ženska je doma zbirala prejo – kar 8000 zavojev. "Prejo je hranila zato, ker je nekoč izdelovala odeje za dojenčke. Ko je oddejo podarila, je dobila tople besede in objeme. Zato je začela posledično kupovati prejo. Več preje je kupila, več odej je naredila, več ljubezni je dobila. "Toda spoznala je, da je vsakršna naklonjenost minljiva. Padla je v situacijo, ko je količina preje prekašala njene hitre roke.

Ljudje zbirajo stvari, ker mislijo, da bodo sčasoma prinesli srečo drugim. Paxton je takšen odnos opazil največkrat med starejšimi državljani. "Njihove stvari so simbol desetletja in desetletja trdega dela, njihova samovrednost in sreča pa izhajata iz tega, da se to prenese naprej na naslednje generacije.

 

Sreča, ki jo poskušamo zagotoviti z zbiranjem je le trenutna.

Generacija X je odraščala v času hitrega spreminjanja prevladujočih družbenih vrednot (rojeni med letoma 1965 in 1980). "Nekoč smo poskušali kupiti vse za svoje otroke. Trdo smo garali, da bi jim zagotovili…avtomobile, šole, igrače, oblačila, knjige. ”Toda ta strategija je zaostala. To postane čez nekaj časa zelo slab cikel: ker trdo delam, kupujem stvari, pogrešam »početi« stvari s svojimi otroki in slabo se počutim, ker nisem zraven, kaj moram torej storiti? Kupiti moram več stvari."

Medtem ko so razmere, s katerimi se ukvarja, skrajne, Paxton želi, da z empatijo gledamo na ljudi, ki so zbiratelji. Pravi: "Vsi moji znanci, ki so zbiratelji so dobri ljudje. Svojo srečo in lastno vrednost iščejo v predmetih. Zelo malo nas je takih s tisoče zavojev preje. Vendar vsakdo izmed nas v sebi skriva »hoarderja«. A res potrebuješ nove čevlje? Novo televizijo?

Kot rezultat tega, živimo z več predmeti, kot jih dejansko potrebujemo. Vse za tisto uro ali teden sreče.

 

Če ste pripravljeni razbremeniti sebe, ima Paxton za vas dva NE-ja!

NE kupujte izdelkov, ki v vas sprožajo čustva, srečo – to je le začasno.

NE poskušajte čez noč postati minimalisti.

 

Kaj lahko naredimo?

Paxtonova filozofija je preprosta: uporabite ali izgubite. Če dejansko uporabljate [predmet], ga hranite. Ker če tega ne uporabiš, izgubiš – dobesedno.

ZAČNITE. Počistite svoj prostor! Ne poskušajte vsega v enem dnevu ali vikendu - to ni dovolj časa za ljudi, ki imajo veliko stvari.

Bodite brutalni do sebe, svetuje Paxton. Če predmeta niste uporabili v zadnjem letu in nimate nobenih točno določenih načrtov, da bi ga znova uporabljali, ga zavrzite. TAKOJ!

Poskušajte ohraniti humor in sočutje med čiščenjem. V nasprotnem primeru, pravi Paxton, lahko postanete depresivni: "poznam družine, ki so se zaradi tega razšle. Namesto da kritizirate sebe - ali svojega partnerja - ker ste obdržali par srednješolskih kavbojk, cenite optimizem in nostalgijo, ki sta vas ali partnerja pripeljala do tega, da jih hranite."

Donirajte, kolikor lahko. Če imate preveč stvari, to pomeni, da ste verjetno boljši od mnogih drugih. Zato delite, kar imate. Sreča, ki jo iščemo z nakupi lahko izhaja tudi iz dajanja drugim.

Oh, in kaj storiti s starimi fotografijami? To so predmeti, ki jih ljudje najtežje zavržemo. Njegovo pravilo: "Če ne veste imen od nobenega na sliki, mislim, da je pravilno in pošteno, da tako sliko zavržete."

 

Pravo zadovojstvo izhaja iz tega, koliko časa preživimo z drugimi ljudmi, in odnosov, ki jih gradimo z njimi.