/p>

TEDSummit 2019 - DAN 2


 06.09.2019   Filip Uranc, TEDxLjubljana

TED-ov postopek za pripravo govornikov se začne s tem, da se sprva pripravi zapis celotnega govora, ki mora obvezno vsebovati vse reference. Ko je govor spisan, to pregleda tako imenovani »science curator«, ki preveri, ali so njegove trditve res podprte z dejstvi in dokazi. Pri tem je potrebno paziti predvsem na aktivizem, da govor ni dražljiv oz. provokativen. Ko je govor potrjen, se začne govor ustrezno oblikovati in popravljati. To delo pripada govorniškim trenerjem, imenovani "Coach", ki govor pripravijo do te mere, da je primeren za oder. Pri nekaterih govornikih to poteka preko e-maila ali Skypa, saj so govorniki iz celotnega sveta in fizičen stik v večini primerov ni možen. Ko je vse opravljeno, imajo govorniške vaje. Na dogodku TED pa se zna zgoditi tudi to, da vsi govorniki nimajo ustreznih vaj, saj jih je na konferenco lahko tudi do 70, in se za vse ne najde časa.

 

Na dogodku TED Summit je bilo govora tudi o ceni vstopnic. Za TEDx dogodek v Torontu je potrebno odšteti kar 230 dolarjev, ampak ta dogodek je dvodnevni, saj imajo Level 2 licenco, ki omogoča organizatorjem, da pripravijo dogodek daljši od enega dneva, da ni omejitve pri količini sponzorskih sredstev, ter da imajo lahko ceno vstopnice več kot 100$. Level 1 licenca tega ne omogoča. Vendar TEDxToronto je en redkih TEDx- dogodkov s tako ceno vstopnice. Povečini TEDx dogodkov po svetu imajo cene od 0,00 € do 20,00-30,00€. Bolj priznani TEDx-i, kot so TEDxAmsterdam, TEDxVienna in TEDxSydney imajo pa višje cene, okoli 100 €".

Vir: Flickr

Glede pripomočkov pri govoru je sledeče. Govornik lahko ima pri sebi pripomočke, a je visoko priporočljivo, če se da temu izogniti. V primeru, če govornik resnično potrebuje oporne točke na lističu, morajo biti listki z upornimi točkami čim manj opazni. Pri TEDx formatu je izjemno pomembna povezava s publiko. Vsak pripomoček ogrozi to povezavo, zato je pri vsakem govorniku cilj, da samostojno predstavi svojo idejo, vredno širjenja, in se osredotoči na svojo notranjo energijo, idejo, ki živi v njem ter povezavo s poslušalci. V kolikor vidimo, da je ta aspekt ogrožen zaradi izjemne treme ali zbeganosti govornika, mu ponudimo določene pripomočke. Katere, je odvisno od posameznega primera.

V naslednjem prispevku bomo govorili o tem, kako se prevajajo govori, kako poteka sama dinamika dogodka in aktivacija publike pred in med dogodkom.