Uporabi scroll

TED, TEDx, TEDxLjubljana

TED

TED je neprofitna organizacija, ki je namenjena širjenju idej, večinoma v obliki kratkih in prodornih govorov. TED-ov začetek sega v leto 1984, ko je kot neprofitni projekt na konferenci združil tehnologijo, zabavo in oblikovanje (Technology, Entertainment, Design) ter inovatorjem ponudil oder za predstavitev svojih idej. Sedaj TED pokriva skorajda vse teme - od znanosti do podjetništva in globalnih vprašanj, v več kot 100 jezikih.

Leta 2006 se je TED odločil govore vsakoletne konference objaviti na splet, kar se je pokazalo za zelo uspešno. Zanimanje ljudi je bilo tako veliko, da je prvi naložen TED govor v nekaj mesecih dosegel več kot milijon ogledov. Uspešnost posnetkov je pokazala, da imajo ljudje veliko željo po širitvi koncepta tovrstne konference tudi na svoje lokalne skupnosti.

Tako se je leta 2009 TED odločil oblikovati program TEDx dogodkov, ki ljudem omogoča
organizacijo neodvisnih dogodkov na podoben način.
Poleg programa TEDx je TED oblikoval še programe TED Prize, TED Fellows, TED Ed, TED Translators, TED Books in TED Institute.
Za več informacij o TED-u obiščite www.ted.com

TEDx, X = neodvisno organiziran dogodek

TEDx je neodvisno organiziran dogodek z licenco TED-a. To omogoča skupnostim organizacijo lokalnih dogodkov z namenom širjenja inovativnih idej. Format TEDx dogodkov je podoben formatu TED dogodkov, vendar obstajajo nekatere posamezne zahteve, kot na primer predvajanje nekaj posnetih TED govorov na samem TEDx dogodku. Poleg zanimivih idej, predstavljenih v govorih, udeleženci dobijo občutek za razliko med TED in TEDx dogodki.
Organizatorji želijo z idejami, vrednimi širjenja, v svetu pustiti pozitiven pečat. Vsi organizatorji so prostovoljci, ki hočejo osvetliti svet z drugačnimi vizijami za boljši svet.
Za dodatne informacije glede TEDx dogodkov obiščite: http://www.ted.com/tedx

TEDxLjubljana

Leto 2009 ni zaznamovalo le začetek TEDx dogodkov, ampak tudi prvi TEDxLjubljana dogodek. Začelo se je z manjšimi dvoranami in predavalnicami, začetnimi spodrsljaji in veliko trdega dela. Z leti so se pridružili novi člani, ekipa se je večala, prav tako pa se je večalo zanimanje obiskovalcev. Z leti smo se preselili v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma in postali največji ter najbolj prepoznaven TEDx dogodek v Sloveniji. Od leta 2009 smo gostili več kot 160 govornikov, ki so zbrali več kot 1.500.000 ogledov posnetkov. Letos bomo ponovno gostovali v Cankarjevem domu, kjer pričakujemo več kot 1.500 obiskovalcev.
Se vidimo?

 

Vizija Društva za širjenje dobrih idej TEDxLjubljana

Smo vodilna (krovna) TEDx organizacija v Sloveniji, namenjena širjenju idej. Dajemo prostor svežim, inovativnim, prodornim, inspirativnim, premalo izpostavljenim in pogumnim idejam iz Slovenije in celega sveta.

Na kratko: Ustvarjamo prihodnost, v kateri želimo živeti.

Podatki o društvu
Naziv: Društvo za širjenje dobrih idej TEDxLjubljana
Kratek naziv: Društvo TEDxLjubljana
Naslov: Vojkova 63, 1000 Ljubljana
Davčna številka: 7956288, nismo zavezanci za DDV
Matična številka: 4043839000
IBAN: SI56 2900 0005 1309 559
Uradni zastopniki: Grega Čufer, predsednik, Karin Močnik, podpredsednica
Kontakt: uo@tedxljubljana.com

 

INFORMACIJE ZA MEDIJE

IME
Uradno ime dogodka je TEDxLjubljana, ki je edino uradno ime in se ga ne sme nikakor spreminjati ali krajšati, kot naprimer TEDxLj. Pazimo pa velike in male začetnice ter presledke. Črke TED in L so napisane z velikimi črkami, x in jubljana z malimi črkami, vmes pa NI presledka – pišemo vse skupaj.
Prav tako ne smemo uporabljati le imena TED, ko mislimo na dogodek TEDxLjubljana, saj sta to dva različna dogodka - dogodek TED še nikoli ni potekal v Sloveniji. TEDx pomeni neodvisno organiziran dogodek. Vsak naslov ali izjava v članku, da TED prihaja v Slovenijo, je zavajajoč.
V imenu vedno napišemo lokacijo, torej Ljubljana, saj tako točno vemo, za kateri dogodek gre. Že v Sloveniji imamo več TEDx dogodkov, ki med seboj niso povezani, zatorej je pomembno točno izraziti, katerega mislimo.

LOGOTIP
Vedno uporabljamo logotip TEDxLjubljana, ki je oblikovan po pravilih, ki so razpisana s strani TED, nikoli pa ne uporabljamo logotip organizacije TED. Prav tako nikoli ne uporabljamo logotip TEDx brez imena (lokacije) dogodka. Na svetu namreč poteka veliko TEDx dogodkov, ki se med seboj razlikujejo. Poleg imena dogodka je v logotipu potrebna spodnja vrstica, ki razlaga pomen črke x poleg TED (x=independently organized event). Možna razporeditev elementov logotipa je samo ena (glej sliko logotipa spodaj pod »Pravilen logotip«).
V logotipu TEDxLjubljana so uporabljene tri barve: rdeča, črna ter bela. Črke TEDx so vedno rdeče, ostale črke logotipa pa so vse ali bele (črno ozadje) ali črne (belo ozadje). Pisava, ki se uporablja v logotipu, je Helvetica.

Pravilna uporaba logotipa (.pdf)

Logotipi (.zip)

 

SLIKE Z DOGODKA
Slikanje in snemanje dogodka za javne vsebine ni dovoljeno. Za slikovni material dogodka se lahko obrnete na organizatorje TEDxLjubljana dogodka.
Slike prejšnjih TEDxLjubljana dogodkov se nahajajo na spletni strani Flickr (https://www.flickr.com/photos/tedxljubljana/). Slike se lahko uporabljajo brez nadaljnje obdelave. Naveden mora biti tudi fotograf uporabljene slike, slika pa ne sme vsebovati vodnega žiga.
Za dodatne informacije glede uporabe imena, logotipa, slik ali podobnega vas prosimo, da se obrnete na Jaka Thalerja, (jaka.thaler@tedxljubljana.com).